“Dankzij A-kwadraat kunnen we onze klanten toch complex maatwerk aanbieden”

Klantencase

Klant: YEPP

Opdracht: ondersteunen bij de productie van massief en meerlaags parket, complex maatwerk

Ive Gevers is mede-eigenaar van YEPP, de Turnhoutse producent en verdeler van parket-, laminaat en vinylvloeren. A-kwadraat ondersteunt bij de productie en verzorgt het complexere maatwerk. Als dagelijks bestuurder heeft Ive meermaals per week contact met de business unit Wood.

Hoe kwamen jullie erbij om A-kwadraat in te zetten?

Ive Gevers: “Toen ik 25 jaar geleden als afdelingshoofd bij YEPP begon, werkten we al samen met A-kwadraat. Ik heb dus nooit anders geweten dan dat A-kwadraat – toen nog Alito – ons ondersteunt bij de productie.

Toen we enkele jaren geleden ons gamma uitbreidden met onder meer maatwerk in meerlaags parket en massieve eiken traptreden en werkbladen, hebben we de samenwerking verder uitgebreid. A-kwadraat is een buffer waarop we kunnen terugvallen als onze eigen productie niet kan volgen. Maar daarnaast verzorgt A-kwadraat ook ons maatwerk.

Eigenlijk hebben A-kwadraat en YEPP een vrij gelijksoortige activiteit. Alleen heeft A-kwadraat de laatste jaren sterk geïnvesteerd in de infrastructuur en specifieke machines. De houtafdeling is daardoor veel beter voorzien op maatwerk dan wij. Bij ons zouden die investeringen niet lonen, maar dankzij A-kwadraat kunnen we onze klanten toch grotere volumes en complexer maatwerk aanbieden.”

Wat gebeurt er concreet?

“A-kwadraat ondersteunt onze productie en verzorgt het maatwerk. Het gebeurt wel eens dat onze eigen zagerij het productievolume niet aankan. In zulke gevallen doen we een beroep op A-kwadraat. Wij leveren de planken en A-kwadraat voert de eerste manipulaties uit. Zoals planken op maat zagen. Nadien halen we het materiaal weer op, om het bij ons te laten drogen, want wij hebben droogkamers en die heeft A-kwadraat dan weer niet.

Ook bijzondere bewerkingen en maatwerk waarop we zelf niet voorzien zijn, besteden we uit aan A-kwadraat. Ze beschikken onder meer over de nodige machines om tabletten te persen. Daardoor kunnen wij onze klanten complexe producten aanbieden, zoals meerlaags parket of traptreden en werkbladen in verschillende uitvoeringen.”

Wat is de output?

“A-kwadraat helpt ons vooral met ons zaagwerk. Vorig jaar liep dat op tot 400 à 500 m³ hout, wat neerkomt op een dertigtal vrachtwagens. Het productiewerk lag iets lager, ongeveer een 10 000 m². Het aantal tabletten schommelt gemiddeld rond de tien orders per maand, maar dat zijn dan ook de echte ‘speciallekes’.

Op het vlak van kwaliteit zien we nauwelijks verschil. De output van A-kwadraat is van hetzelfde niveau als de onze. Dat is niet onlogisch. Onze werknemers bestaan grotendeels uit dezelfde profielen. Een aantal van onze mensen werkte in het verleden zelf bij een maatwerkbedrijf.”

Op het vlak van kwaliteit zien we nauwelijks verschil. De output van A-kwadraat is van hetzelfde niveau als de onze.

Wat is voor jou de meerwaarde van een partner als A-kwadraat?

“Een grote meerwaarde is de nabijheid. A-kwadraat is gevestigd in Gierle, zo’n vijf minuten van Turnhout. Daardoor kunnen we kort op de bal spelen. Ontbreekt er een plank? Dan wordt die binnen het halfuur geleverd. Bovendien liggen de transportkosten erg laag.

Daarnaast vergroot A-kwadraat onze flexibiliteit naar klanten toe. Dankzij de samenwerking heeft onze productie altijd een buffer om op terug te vallen en kunnen we maatwerk aanbieden. Zonder dat we moeten investeren in machines die bij ons niet zou renderen.

Doordat we al zo lang samenwerken, weten we perfect wat we aan elkaar hebben. Zitten we met een dringende vraag, dan helpt A-kwadraat ons snel uit de nood en vice versa.”

A-kwadraat zet sterk in op duurzaamheid. Geldt dat ook voor YEPP?

“Zeker en vast. YEPP staat niet voor niets voor ‘Your Ecological Parquetry Partner’. We zijn bezig met interne milieuacties, zo schakelden we onlangs over op ledverlichting en wisselden mazout in voor pellets. Vooral onze droogkamers zijn echte energievreters, maar dankzij onze eigen windmolen kunnen de kamers 24 op 24 op groene stroom draaien.

We blijven een commercieel bedrijf, maar met een partner als A-kwadraat kunnen we onze productie en ons aanbod duurzaam en dichtbij uitbreiden. Zonder in te boeten op kwaliteit.”

Ook maatwerk nodig in houtverwerking?Contacteer Roel