Nieuws.

Duurzaam werken maakt de taart groter.

19 februari 2024 - Onze 5 EFQM-sterren konden op geen mooier moment komen: Dit jaar vieren we met A-kwadraat ons 60-jarige bestaan. Onze algemeen directeur linkt de twee aan mekaar.

Lees meer

Vijf EFQM-sterren voor integrale kwaliteit!

9 februari 2024 - A-kwadraat heeft binnen het EFQM-kwaliteitslabel vijf sterren behaald. EFQM staat voor European Foundation for Quality Management, een wereldwijd erkend managementkader dat organisaties ondersteunt bij het beheren van verandering en het verbeteren van prestaties.

Lees meer

Pidpa is de nieuwe ambassadeur van de maatwerkbedrijven.

15 november 2023 - Groep Maatwerk, de koepel die de Vlaamse maatwerkbedrijven vertegenwoordigt, benoemt Pidpa - Antwerps integraal waterbedrijf - tot ‘ambassadeur van het jaar’. Meteen de allereerste keer dat een opdrachthoudende vereniging (intercomnunale) - die bovendien samenwerkt met meerdere maatwerkbedrijven, verspreid over de provincie - het tot ambassadeur schopt.

Lees meer

Samenwerken werkt, Maatwerkt.

25 september 2023 - Op woensdag 20 september werd de nieuwe vzw ‘Maatwerkt’ voorgesteld. Onze algemeen directeur is de eerste voorzitter van de nieuwe koepel van Antwerpse maatwerkbedrijven.

Lees meer

Kansengroepen activeren: Stad Turnhout en A-kwadraat slaan handen in elkaar.

21 juni 2023 - Stad Turnhout investeert sterk in maatregelen om de werkloosheid terug te dringen. Al sinds 2017 geven ze in hun beleid veel aandacht aan het thema ‘werk en activering’. Daarvoor werken ze intensief samen met verschillende partners. Een van deze bondgenoten is A-kwadraat. We vinden elkaar in een gemeenschappelijke doelstelling: de werkzaamheidsgraad van kwetsbare groepen verhogen.

Lees meer

Jaar- en duurzaamheidsverslag 2022.

20 juni 2023 - In een jaar gebeuren voor het grootste deel zaken die ook het jaar voordien gebeurden en het volgende jaar opnieuw zullen gebeuren. In ons jaar- en duurzaamheidsverslag 2022 kan u lezen welke evoluties in tewerkstelling en productie we doormaakten. Én we zetten een grote stap in herdenken wat de opdracht van A-kwadraat in het volgende decennium zal zijn en wat daarvoor nodig is.

Lees meer

Uitreiking Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2023.

8 juni 2023 - Elk jaar wordt het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) uitgereikt aan bedrijven die duurzame acties opzetten. Gewoontegetrouw heeft A-kwadraat een actieplan ingediend en uitgevoerd. Daarvoor werden we beloond als Laureaat. Tijdens deze cyclus 2022-2023 deden we zestien acties. Daar lichten we er graag enkele van toe.

Lees meer

Iedereen inbegrepen: de opdracht van maatwerkbedrijven blijft transformeren.

16 mei 2023 - Om te blijven doen wat je goed kan, moet je veranderen. Daarom herschreven we onze missie. Onze algemeen directeur, Jan Boeckx, legt de twee belangrijkste verschuivingen uit.

Lees meer

"Met onze welzijnskiosken bieden we laagdrempelig informatie over fysiek en mentaal welzijn.”

20 maart 2023 – Jade Lemoine werkt al bijna vijf jaar op de personeelsdienst van A-kwadraat. Sinds een jaar staat ze in voor het medische luik. Met de lancering van de welzijnskiosken wil de personeelsdienst in 2023 (nog) sterker inzetten op het fysieke en mentale welzijn van onze medewerkers.

Lees meer

Tevreden klanten, samen voor duurzaam, continu verbeteren.

8 februari 2023 - Elke twee jaar meten we de tevredenheid van onze klanten. Dat gebeurde afgelopen najaar opnieuw. Wat konden we daaruit afleiden? Eerst en vooral dat klanten heel tevreden zijn over onder meer de kwaliteit en communicatie van A-kwadraat. Ten tweede dat onze visie en die van klanten belangrijke raakpunten hebben, zeker op het vlak van duurzaamheid. Ten derde dat er altijd verbeteringen mogelijk zijn en daar vragen we heel bewust naar.

Lees meer

Veel nieuwe gezichten, dus veel aandacht voor onboarding.

9 december 2022 - A-kwadraat groeit al jaren. Op dit moment hebben we 630 mensen in dienst, waarvan meer dan 520 met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarbij zitten medewerkers met lange loopbanen bij A-kwadraat. Dat is mooi, want het wil zeggen dat ze zich goed voelen in onze organisatie. Er zitten ook veel nieuwe gezichten bij. Hoeveel precies? Daar schrokken we zelf van.

Lees meer

Opstart A-kwadraat Hoogstraten: “Doel wordt bereikt om mensen werk te bieden in eigen regio.”

25 november 2022 - Begin oktober 2022 ging de productie van start in onze nieuwe hal in Hoogstraten. Na enkele weken draait het team vlot en zien we de meerwaarde op onze twee doelen: jobmogelijkheden creëren in de Noorderkempen en ondernemingen in en rond Hoogstraten ondersteunen met onze dienstverlening.

Lees meer

A-kwadraat biedt kansen aan nieuwe doelgroep om werkervaring op te bouwen.

18 november 2022 - Het is onze missie om geschikt werk te bieden aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We zien al enkele jaren dat die groep breder en breder wordt. Sinds 2019 geven we kansen aan een nieuwe doelgroep. Niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden, die vaak een leefloon ontvangen, kunnen werkervaring opdoen via een traject artikel 60.

Lees meer

Groenonderhoud bij regen en zonneschijn.

14 oktober 2022 - Groenzorg zit in de lift bij A-kwadraat. Elke dag rijden onze ploegen uit om het groen te onderhouden in gemeenten, bij bedrijven, zorginstellingen, scholen en in tuinen. Meer dan elk ander werk, beweegt het mee met seizoenen en weersomstandigheden.

Lees meer

A-kwadraat krijgt Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2022.

15 juni 2022 - Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) biedt een kader voor bedrijven om duurzame ambities te vertalen naar de praktijk, en wil bedrijven stimuleren om zichzelf uit te dagen verder te gaan in duurzaamheid. Vorige week werden 34 laureaten uitgeroepen uit de regio Mechelen en Kempen, onder hen ook A-kwadraat.

Lees meer

Jaar- en duurzaamheidsverslag 2021.

10 juni 2022 - Dit jaar pakken we onze jaarlijkse verslaggeving een beetje anders aan. Naast het traditionele duurzaamheidsverslag schreven we nu ook een jaarverslag. Waarom? Om in het duurzaamheidsverslag écht te focussen op onze MVO-inspanningen. In het jaarverslag komen nu de algemene cijfers en evoluties van onze werking aan bod. Beide zijn geïntegreerd in dit document.

Lees meer

“Innovatie om ervoor te zorgen dat medewerkers zo veel mogelijk taken kunnen uitvoeren.”

13 mei 2022 – Lieven Van Ermengem is projectleider innovatie bij A-kwadraat. Hij verbetert en vereenvoudigt bestaande processen, zodat medewerkers hun taken zo efficiënt en aangenaam mogelijk kunnen uitvoeren.

Lees meer

“Bij de verwerking van oud hout komt veel handenarbeid kijken.”

10 december 2021 - In onze business unit Wood beweegt vanalles. We spraken met Kris Wauters, werkleider in onze houtafdeling, en Laurens Zaman, die al enkele jaren het technisch onderhoud voor zijn rekening neemt. We kijken samen achterom en vooruit: van de fusie twee jaar geleden, over de investeringen die op dit moment worden gedaan en het belang van houtbewerking in de toekomst.

Lees meer

A-kwadraat opent satellietvestiging in Hoogstraten.

3 december 2021 – A-kwadraat blijft groeien. Sinds kort hebben we een vaste stek in Hoogstraten. ‘Uitbreiden naar de Noorderkempen was een logische keuze’, vertelt Jan Boeckx, algemeen directeur van A-kwadraat, ‘Het is een dynamische regio, waarin we als maatwerkbedrijf op verschillende manieren meerwaarde kunnen creëren.’

Lees meer

"Vandaag zijn heel wat van onze producten circulair."

10 november 2021 - In onze houtafdeling maken veertig medewerkers massief en half-massief parket, gevel- en buitenhout en halffabricaten zoals traptreden en tafelbladen. Heel wat van deze activiteiten zijn circulair. Onze business unit manager Wood & Green, Roel Proost, vertelde aan WerkVormen (het tijdschrift van Groep Maatwerk) hoe het eraan toe gaat bij A-kwadraat 4 in Gierle.

Lees meer

12 jaar duurzaam ondernemen.

5 oktober 2021 - Op 24 september 2021 ontvingen we voor de twaalfde keer het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Een goed excuus om te snuisteren in twaalf actieplannen en te merken hoe duurzaamheid voor A-kwadraat almaar belangrijker is geworden.

Lees meer

“Net zoals bij een organisatiecultuur, moeten kwaliteitsprincipes in elke beslissing doorleven.”

1 juli 2021 - Jan Delvaux is hoofd kwaliteitsmanagement bij A-kwadraat. Hij volgt de productkwaliteit van dichtbij op, zodat alles veilig verloopt en de kwaliteit wordt gegarandeerd. Maar een kwaliteitsbeleid gaat veel verder, de inspanningen die we daarrond leveren mondden dit jaar uit in een EFQM-erkenning.

Lees meer

Duurzaamheidsverslag 2020.

9 juni 2021 - In 2020 werden we geconfronteerd met een bijzondere hindernis: hoe hou je iemand dichtbij als de context vraagt om afstand te houden? Op die bijna onoplosbare vraag botsten velen wellicht in hun
persoonlijke leven. Voor A-kwadraat was dat niet anders. U leest er alles over in ons Duurzaamheidsverslag.

Lees meer

Laureaat Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2021.

4 juni 2021 - Ook in het coronajaar 2020 bleven we maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op basis van ons duurzaamheidsbeleid en de acties die we in 2020 uitvoerden in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, werd ons vandaag opnieuw het Voka Charter Duurzaam Ondernemen toegekend.

Lees meer

4 sterren! A-kwadraat behaalt internationaal kwaliteitslabel.

23 april 2021 - EFQM is een wereldwijd kwaliteitsmodel. Het geeft een beeld van de sterke punten en de verbeterpunten van een organisatie. A-kwadraat werd begin 2021 grondig doorgelicht door het VCK (Vlaams Centrum voor Kwaliteit). Het resultaat? Een goed rapport met vier sterren. We zijn de eerste Belgische onderneming die zich ‘recognised by EFQM’ mag noemen sinds het model dit jaar werd vernieuwd.

Lees meer

"Mijn tijd wordt verdeeld tussen preventief werk, correctief werk en nieuwe projecten."

4 maart 2021 – Leo Quirijnen is technieker bij A-kwadraat. ‘Wij lossen het op’ is een van onze waarden en extra van toepassing op de manier waarop Leo en zijn collega-techniekers werken. Hoe hij zijn job omschrijft? Een beetje van alles wat, veel appreciatie van medewerkers en de gulden middenweg zoeken.

Lees meer

A-kwadraat plaatst medewerkers in quarantaine - UPDATE

20 februari 2021 - Sinds woensdag 17 februari zitten ongeveer 100 van de 600 medewerkers van maatwerkbedrijf A-kwadraat in quarantaine na een uitbraak van het coronavirus. Het gaat voornamelijk om productiearbeiders van de vestiging aan de Everdongenlaan in Turnhout. Vanaf 18 februari werd een intern coronatestcentrum opgezet om zoveel mogelijk collega's snel te kunnen testen. De eerste resultaten zijn hoopgevend: er zijn geen nieuwe besmettingen.

Lees meer

“Ik steek veel energie in nieuwe medewerkers en krijg daar meestal veel voor terug”

11 februari 2021 - Luc Dehaene is werkleider in de Food-afdeling van A-kwadraat. Hij maakt er een kunst van om talenten te ontdekken bij medewerkers en hen daarin te helpen groeien. Dat betekent ook: durven loslaten en dat is niet altijd gemakkelijk.

Lees meer

“Ik bouw aan een pijplijn van talent”

3 december 2020 - Nicolas Broeckx is sinds een paar jaar VTO-coach bij A-kwadraat. VTO staat voor Vorming, Training en Opleiding. Medewerkers helpen groeien is zijn dagelijkse bezigheid. Hoe gaat dat in z’n werk?

Lees meer

A-kwadraat behaalt duurzaamheidscertificaat van de VN.

28 oktober 2020 - Op 27 oktober 2020 kregen voor het eerst 88 Vlaamse ondernemingen het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR (het United Nations Institute for Training and Research). De bedrijven worden beloond omdat ze intensief inzetten op elk van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. A-kwadraat is trots om deel uit te maken van deze pioniersgroep.

Lees meer

Herschikking grafische afdeling.

27 oktober 2020 - Al meer dan vijftig jaar bouwt A-kwadraat expertise op in de grafische industrie, een sector die in de regio Turnhout historisch sterk aanwezig is. Maar de markt verandert en wij willen de toekomst mee richting geven. Daarom hebben we een duidelijke beslissing genomen: vanaf 1 januari 2021 stoppen we met het manueel inbinden van boeken en het machinaal verwerken van kalenders en agenda’s.

Lees meer

A-kwadraat viert eerste verjaardag met investeringsplan en nieuwe voorzitter.

19 oktober 2020 - Op 1 oktober 2019 fuseerden Alito en Amival tot A-kwadraat. Dat het eerste jaar van de nieuwe organisatie zo zou verlopen, had niemand kunnen voorspellen. Maar in woelige tijden heeft A-kwadraat meer dan stand gehouden. En de nabije toekomst biedt mooie perspectieven: investeringen in de vestiging in Gierle en Guy Tormans volgt Frans Starckx op als voorzitter van de organisatie.

Lees meer

Ook A-kwadraat getroffen door corona. Extra waakzaamheid blijft broodnodig.

9 oktober 2020 - De afgelopen weken hebben twee werknemers positief getest op Covid-19. Ze werkten allebei op locatie bij dezelfde klant. Dat wil zeggen dat er officieel van een cluster wordt gesproken en we iedereen naar huis hebben gestuurd met de vraag om zich te laten testen.

Lees meer

Duurzaamheidsverslag 2019.

22 juni 2020 - 2019 bracht enorme veranderingen: de fusie tussen Amival en Alito, een nieuwe wettelijke context van collectief maatwerk en een ongekende personeelsgroei. U leest er alles over in ons Duurzaamheidsverslag.

Lees meer

Tiende keer laureaat van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

18 juni 2020 - Al sinds ons ontstaan vervlechten we de sociale, economische, maatschappelijke en ecologische aspecten van ondernemen tot een elegant geheel. Zo engageren we ons elk jaar voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, nu al voor de tiende keer.

Lees meer

Kempense producenten draaien op volle toeren voor coronapatiënten op intensive care.

7 april 2020 - Belgische ziekenhuizen maken momenteel massaal gebruik van Ergotrics-kussens voor de beademing van coronapatiënten die op hun buik moeten liggen. Drie Kempense partners slaan de handen in elkaar voor de productie en logistiek. (De foto is een archiefbeeld.)

Lees meer

"Met mondmaskers en schorten maken wij verpleegsters blij"

3 april 2020 - Gisteren kregen we een journalist en een fotograaf van Gazet Van Antwerpen over de vloer. Op veilige afstand interviewden zij onze directeur Jan en onze collega's Sara en Maria.

Lees meer

Geleidelijke herstart.

2 april 2020 - Vanaf maandag 6 april 2020 zullen wij de productie geleidelijk aan opnieuw opstarten, weliswaar op een gecontroleerde en vooral veilige manier. Een interne werkgroep is volop bezig om ervoor te zorgen dat onze productieomgevingen geschikt zijn om de veiligheid van onze medewerkers te garanderen.

Lees meer

Mondmaskers voor Kempense ziekenhuizen.

19 maart 2020 - Door de coronacrisis is er een groot tekort aan mondmaskers voor onze zorgverleners. De ziekenhuizen van Turnhout, Herentals, Geel en Mol schakelen daarom helpende handen in om mondmaskers te produceren: A-kwadraat maakte doe-het-zelfpakketjes, handige naaiers kunnen nu aan de slag om de mondmaskers te assembleren.

Lees meer

Opschorting activiteiten.

17 maart 2020 - Na overleg met onze sectorfederatie, vakbonden en klanten, hebben wij beslist om vanaf woensdag 18 maart 2020 alle operationele activiteiten voorlopig stop te zetten, behalve de meest kritische healthcare-gerelateerde processen.

Lees meer

A-kwadraat blijft groeien. Inclusief ondernemen zit in de lift.

24 januari 2020 - Maatwerkbedrijven zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. Met succes: A-kwadraat zoekt voortdurend nieuwe collega’s.

Lees meer

Dit was de opendeurdag.

16 september 2019 - Onze eerste opendeurdag als A-kwadraat werd een succes dankzij de vele bezoekers en enthousiaste medewerkers. Hier vindt u enkele sfeerbeelden.

Lees meer

Onze eerste opendeurdag als A-kwadraat.

28 juni 2019 - Op zondag 15 september bent u van harte welkom op onze vier locaties in Turnhout en Gierle.

Lees meer

AZ Turnhout maakt chemo bij Amival.

26 juni 2019 - Vanwege de grote groei in het aantal kankerpatiënten die in AZ Turnhout een behandeling volgen, besloot het ziekenhuis om de chemobereidingen te verhuizen naar een nieuwe locatie. Vanaf midden juli vult de apotheek van AZ Turnhout onder andere infuuszakjes voor chemotherapie bij Amival. Een opmerkelijke keuze want in Vlaanderen werkte tot nu toe geen enkele ziekenhuisapotheek buiten de muren van een ziekenhuis. Ook de intensieve samenwerking tussen een maatwerkbedrijf en een ziekenhuis is een uniek gegeven.

Lees meer

Amival behaalt het Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2019.

17 juni 2019 - Samen met 20 andere bedrijven uit de regio Kempen-Mechelen werden we op 13 juni 2019 officieel laureaat van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen 2019, en daar zijn we best fier op!

Lees meer

Duurzaamheidsverslag 2018.

11 juni 2019 - 2018 was een periode van relatieve rust tussen de organisatorische veranderingen in 2017 en het nieuwe decreet over collectief maatwerk dat begin 2019 in werking trad. Hoe we er door te reflecteren en te anticiperen voor gezorgd hebben dat ons bedrijf geschikt blijft voor een nieuwe realiteit, leest u in ons laatste duurzaamheidsverslag.

Lees meer

Porseleinen huwelijk Janssen & Amival.

4 juni 2019 - Vandaag vierden we samen met onze klant Janssen Pharmaceutica het porseleinen huwelijk van de on site samenwerking op de campus in Beerse. Al 20 jaar leveren onze medewerkers daar kwaliteitsvol werk op de In Vivo-afdeling, waar met proefdieren gewerkt wordt.

Lees meer

Moved To Help 2019.

13 mei 2019 - Gisteren namen we met 2 ploegen deel aan Moved To Help, het grootste benefietevenement van de Kempen. We hadden ook een eigen Amival-proef en voor het eerst werd de "A-kwadraat-fairplay-wisselbeker" uitgereikt.

Lees meer

Amival en Alito willen fuseren en kiezen voor nieuwe naam "A-kwadraat".

13 maart 2019 - De Raden van Bestuur van Amival en Alito zijn akkoord om tot een fusie over te gaan. De Algemene Vergadering van de twee ondernemingen zal het voorstel over enkele maanden nog moeten bekrachtigen. Beide bedrijven bieden zinvol werk aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en tegelijkertijd een meerwaarde voor klanten uit verschillende sectoren. Vanaf nu doen ze dat onder de vlag A-kwadraat.

Lees meer

Nieuwe VTO-cel.

14 december 2018 - Bij Amival investeren we graag in onze medewerkers. In onze nieuwe VTO-cel (Vorming, Training en Opleiding) staat Nicolas in voor het ontwikkelen van competenties en het aanleren van vaardigheden. Zo willen we onze arbeiders beter voorbereiden op hun job. We vertrekken daarbij vanuit een focus op kansen en mogelijkheden. Op die manier gaat er geen talent verloren!

Lees meer

Het perspectief van de directeurs.

25 september 2018 - Beschutte werkplaatsen werden en worden, net als ieder ander bedrijf, geleid door een directeur. Als drijvende kracht bepalen zij, in samenspraak met hun Raad van Bestuur, het beleid van de werkplaats.

Lees meer

Duurzaamheidsverslag 2017.

19 juni 2018 - Amival zoekt niet alleen werknemers voor het uitvoeren van taken, maar bouwt bruggen tussen de noden van bedrijven en de capaciteiten van mensen. Zo ontstaat maatwerk in twee richtingen. Hoe we dat ook in 2017 weer klaarspeelden, leest u in ons laatste duurzaamheidsverslag.

Lees meer

Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

5 april 2018 - Op 27 maart 2018 heeft een evaluatiecommissie van Voka ons uitgevoerde actieplan in het kader van onze deelname in 2017 aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen geëvalueerd en ons het certificaat toegekend.

Lees meer

In het spoor van Tytgat Chocolat.

26 oktober 2017 - Dankzij tv-serie Tytgat Chocolat, deels opgenomen bij Amival, leerde Vlaanderen op grote schaal de wereld van de maatwerkbedrijven kennen. Het werd een hartverwarmende reeks met fantastische personages.

Lees meer

De Kempenaar 2017 is voor Amival.

19 oktober 2017 - Etion-Kempen heeft op 18 oktober De Kempenaar 2017 toegekend aan Amival. Dat gebeurde tijdens een druk bijgewoonde bijeenkomst in het Paterspand in Turnhout.

Lees meer

Opening healthcare-gebouw.

16 oktober 2017 - Op 28 september 2017 openden we een nieuwe vestiging aan de Tieblokkenlaan in Turnhout, op een boogscheut van het hoofdgebouw aan de Everdongenlaan.

Lees meer

"Wie moeilijk talent vindt heeft niet goed gekeken"

11 oktober 2017 - In een spot op Radio 1 vertelt Sonja Willems, de CEO van onze klant Janssen Pharmaceutica waarom zij samenwerkt met een maatwerkbedrijf en waarom alle ondernemers dat zouden moeten doen.

Lees meer

"We willen voorsprong blijven creëren"

2 oktober 2017 - Op 28 september 2017, de dag waarop we ons nieuwe healthcare-gebouw officieel openden, kregen we heel wat aandacht in de media.

Lees meer

Duurzaamheid avant la lettre.

2 oktober 2017 - Amival hecht al sinds zijn ontstaan in 1964 veel belang aan duurzaamheid. Binnen onze sector spelen we hierin een voortrekkersrol.

Lees meer

Duurzaamheidsverslag 2016.

24 augustus 2017 - Amival bouwt waardevolle bruggen tussen de noden van bedrijven en de talenten van mensen. Vijfhonderd medewerkers geven dag na dag het beste van zichzelf om onze klanten te bedienen. Onder het motto ‘geschikt voor u’ bieden en leveren we werk op maat.

Lees meer

Geschikt voor u! En dat betekent: blijven vernieuwen.

25 april 2017 - Amival blijft zichzelf vernieuwen. Zo schikken we ons nog meer naar uw noden en behoeften. Ontdek er alles over op deze nieuwe website. www.amival.be.

Lees meer

Vorderingen healthcare-gebouw.

20 april 2017 - Bouwen zit Amival in het bloed. In 2016 hebben we opnieuw ons hart kunnen ophalen.

Lees meer