6 december 2024 - In een wereld die voortdurend in beweging is, kan het verrassend snel gebeuren dat mensen achterop raken vanwege hun digitale vaardigheden. Dit staat echter haaks op onze kernwaarde: ‘Iedereen inbegrepen’. De uitdaging werd heel duidelijk toen de druk op digitale aanvragen voor jobbonussen toenam. Daarop besloten we om, met steun van Vlaanderen en de Europese Unie, vol in te zetten op het digitale luik van de zogenaamde “21ste-eeuwse vaardigheden”.
Digitale vaardigheden
Bij A-kwadraat staat het welzijn én geluk van de werknemers centraal. Daarom wordt er speciale aandacht besteed aan het gebruik van digitale toepassingen voor privé-doeleinden. Digitale administratie, bankzaken en burgerprofielen zijn immers een zorg van veel werknemers.
Het proces begon met ongeveer 250 collega’s – bijna de helft van de organisatie – in te delen in 4 niveaus op basis van hun kennis van smartphones, social media, apps en digitale sleutels. Zelfs niveau 0 bleek relevant, waarbij ondersteuning werd geboden aan medewerkers zonder smartphone of computer. Op een speelse manier werden de medewerkers vertrouwd gemaakt met computers, muizen en smartphones.
Uiteraard waren er onderweg kleine uitdagingen, zoals het omgaan met afwezigheden door ziekte. De productievloer moest blijven draaien. Maar het harde werk loonde en kwam het medewerkersgeluk ten goede, soms op verrassende manieren, zoals het installeren van stappentellers op de smartphone van de deelnemers.
Gastvrije onboarding en integratie
Voor nieuwe collega’s zullen opnieuw sessies worden georganiseerd, waarbij tijdens de onboarding hun digitale niveau zal worden geëvalueerd. Onboarding bij A-kwadraat is een uitgebreide 3-daagse ervaring, waarbij grondig gekeken wordt naar waar nieuwe collega’s het beste binnen de productieafdelingen passen, rekening houdend met hun taalniveau en andere vaardigheden.
Deze uitgebreide kennismaking en evaluatie hebben een grote meerwaarde, waarbij niet alleen de meest geschikte job wordt bepaald, maar ook waardevolle banden worden gesmeed, waardoor nieuwe collega’s zich vanaf dag één welkom en gewaardeerd voelen op hun nieuwe werkplek.
Blijvend investeren in groei en ontwikkeling
Naast deze inspanningen worden ook andere opleidingen aangeboden, zoals flexibele opleidingen als alternatief voor tijdelijke werkloosheid, en cursussen over veilig fietsen naar het werk. Eén van de aangeboden cursussen, die intussen bijna alle medewerkers gevolgd hebben, “Sociaal Vaardigaardig”, zet vooral in op samenwerken, sociale en culturele vaardigheden, communicatie, creatief denken, ...
En ook de maatwerkcoaches worden niet vergeten, met o.a. stevige investeringen in opleidingen gericht op diversiteit, weerstand en feedback geven.
Onze kernwaarde ‘Iedereen inbegrepen’ is dus zeker geen lege doos! We zijn de Vlaamse en Europese overheid dan ook dankbaar voor de financiële steun (in het kader van het zogenaamde Relance-project) en het vertrouwen bij de uitvoering van al deze projecten.